Aurinkovoima on vastaisku kallistuneelle sähkölle

Omistan isohkon suoralla sähkölämmityksellä lämpiävän talon, jossa vuosikulutus oli noin 27 000 kWh vuodessa. Monesti kävi mielessä, että jotain pitäisi alkaa tekemään. Aurinkopaneelien asentaminen katolle oli houkutteleva vaihtoehto. Hieman arvelutti profiilipeltikaton katon ikä, 1988 rakennetussa talossa. Mietin, joudutaanko katto uusimaan ja paneelit purkamaan muutama vuosi niiden asentamisen jälkeen. Niinpä suoritin katon kuntoarvion kolmen eri tahon toimesta, joista yksi olisi uusinut katon heti. Toinen sanoi, että katolla on vielä useita vuosia jäljellä ja kolmas totesi, että kun tarkastaa ja vaihtaa kateruuveja tarvittaessa, niin katto saattaa kestää jopa 10-20 vuotta. Itse olin samaa mieltä ja ei muuta kuin paneelit katolle.

Päätös osoittautui hyväksi ja katon uusimisen pelot turhiksi, sillä paneelien asennus (ja tarvittaessa purku, katon uusimisen yhteydessä) on vain muutaman tunnin homma.

Aurinkovoimalan koossa päädyttiin 4,5 kW:n aurinkovoimalaan, jotta lähes kaikki energia tulee omaan käyttöön. Valoisan kauden aurinkoisina hetkinä energiaa menee myös jonkin verran verkkoon myytäväksi. Aurinkovoimala on ollut käytössä nyt neljän vuoden ajan ja se on ollut täysin huoltovapaa. Positiivisena yllätyksenä on tullut se, miten paljon sähköä tulee jo talvipäivinä, jos paneelien päällä ei ole lunta. Kevätauringon alkaessa paistaa, lumet lähtevät ensimmäiseksi tummien paneelien päältä ja sähköä saattaa tulla jo helmikuussa ihan mukavasti.

Suuri vaikutus sähkön säästöön on ollut myös sillä, että vedenlämmitys ja lattialämmitykset ohjattiin toimimaan kellokytkimellä valoisaan aikaan, jolloin tähän voidaan käyttää omaa itsetuotettua sähköä.

Kaiken kaikkiaan sähkön kulutus on pudonnut noin 17 000 kWh:n vuodessa. Samoihin aikoihin tosin asennettiin myös ilmalämpöpumppu. Nyt ilmalämpöpumppua voi kesällä käyttää huoletta ilmastointiin, kun sähköä saadaan omista paneeleista. Näin ollen myös asumismukavuus on noussut.

Järjestelmän takaisinmaksuksi nykysähkön hinnoilla tulee alle 7 vuotta. Myös talon jälleen- myytävyys ja jälleenmyyntiarvo nousi heti enemmän, kuin mitä oli sijoituksen hinta. Toki ei tästä olla mihinkään muuttamassa. Suunnitelmissa on voimalan koon kasvattaminen paneelimäärää lisäämällä.

Omakotitalo – öljylämmitteinen

Omakotitalo – öljylämmitteinen Monesti kuulee sanottavan, että meillä ei kulu paljon sähköä, kun lämmitysmuotona on öljypolttimella toimiva keskuslämmitys. Itse ajattelin samansuuntaisesti, mutta onneksi Terrasolin miehet

Lue lisää »

Maatilansähkö

Aurinkovoimaloita myydään nyt joka suuntaan Uusiutuvaa energiaa halutaan tuottaa vapaa-ajan asuntojen, yritysten, maatilojen, taloyhtiöiden sekä omakotitalojen katoilla. BIOLAN EKOASUMINEN ja Terrasol Trading toivat toisistaan tietämättä

Lue lisää »

Broilerikanala – Sarkainsuontila

Broilerikanala – Sarkainsuontila Asiakas oli hankkinut kollegansa suosituksesta 70kW:n aurinkovoimalan, tilansa suuren sähkönkulutuksen hillitsemiseksi.Nyt hän halusi laajentaa uusiutuvaa aurinkosähköjärjestelmäänsä vielä 50 kW:lla ja päätyi useiden

Lue lisää »

Metsästyskoppi

Metsästyskoppi Olemme asentaneet voimaloita saarissa oleviin mökkeihin, kuin myös ulkorakennuksiin, mihin tarvitaan sähköä / valoa eikä kiinteätä verkkokaapelia kannata vetää. Tällöin puhutaan ”Off Grid” voimalasta,

Lue lisää »

Munituskanala

Munituskanala Sähkönsiirto- tai energiayhtiön energiaseurannasta pääsee näkemään todellista tietoa, että aurinkovoima oikeasti kannattaa. Olipa sitten munitus-, broilerikanala, sikatila tms. Vastaavasti yritykset, jotka toimivat vain päiväsaikaan

Lue lisää »